5 manieren om de lokale samenwerking te verbeteren

14 januari 2016
  • Profielafbeelding van redactie
    Door: redactie

Tijdens de Week van Gebed ontstaan er mooie samenwerkingsvormen tussen verschillende kerken in een woonplaats. Hoe zorg je dat die eenheid structurele vormen aanneemt? 5 tips:

Lunch met een PKN’er/katholiek of heilsoldaat

Moedig mensen aan contacten te leggen met mensen uit andere denominaties. Stel een intekenlijst op van mensen die bij iemand willen lunchen en een andere lijst van gezinnen die iemand willen ontvangen. Wissel de lijsten met telefoonnummers uit met een andere kerk.

Kanselwissel

In Dordrecht wisselen voorgangers en dominees de laatste zondag van de Week van Gebed van plek. Goed om zo eens een andere kudde te zien/toe te spreken. Dit zou je bijvoorbeeld twee keer per jaar kunnen organiseren.

Bidden op locatie

In plaats van te bidden in je eigen kerkgebouw, kun je ook bidden op plaatsen met een belangrijke functie in de stad. Denk aan het gemeentehuis, het uitzendbureau, de dokterspraktijk en het AZC. Doordat je bidt op locatie, speelt het kerkgenootschap een minder grote rol.

Predikantenontbijt

In veel plaatsen is er al een: het predikantenontbijt. Een goede gelegenheid om op een ontspannen manier kennis te maken, visie te delen en elkaar te bemoedigen.

Bijeenkomsten per wijk

Denk ook bij het organiseren van gebedsbijeenkomsten, bijbelstudies, opvoedavonden eens aan andere kerken. Een Alpha-cursus kun je best met een aantal kerken organiseren voor de hele stad. Door te bidden per wijk, ontmoet je christenen in je eigen straat en kun je heel concreet zijn in je gebed.