Moeite met bidden? Probeer deze vijf tips

6 oktober 2015
  • Profielafbeelding van redactie
    Door: redactie

Afdwalende gedachten, te weinig rust, twijfel. Er zijn tal van redenen die ons van bidden afhouden. Toch roept de Bijbel ons op om te bidden zonder ophouden, om ons hart te blijven openen voor God. MissieNederland geeft vijf tips voor een beter gebedsleven. .

1. Pen en papier

Schrijf je gebed eens in de vorm van een brief aan God. Het helpt om je gedachten te ordenen en echt te zeggen wat je wilt zeggen zonder in vaste formuleringen te verzanden.

2. Een zucht geeft lucht

Probeer wat je bezighoudt eens te comprimeren tot een zucht. Zucht een paar keer diep voor het aangezicht van God. Ook je dankbaarheid kun je er zo uitzuchten (Romeinen 8 vers 26-27).

3. Samen kom je verder

Vraag aan een of twee medechristenen of ze met enige regelmaat met je mee willen bidden. Een afspraak is een stok achter de deur om het ook echt te doen. Samen kun je krachtig en eensgezind bidden en waar je zelf de woorden niet hebt, kan een ander je aanvullen.

4. Mediteer meer

Meditatie en gebed passen heel goed bij elkaar. Dat boeddhistische stromingen ermee aan de haal gaan, betekent niet dat wij meditatie moeten mijden. David mediteerde al! Meditatietechnieken helpen je om echt stil te worden voor God en je over te geven aan Hem. Lees daar eens een boekje over.

5. Jij bent jij

Iedereen heeft een eigen manier van communiceren. Dat mag ook in gebed tot uiting komen. De een houdt van lange gesprekken, de ander onderneemt graag iets samen. Zoek wat het beste bij je past, en voel je niet schuldig als jouw 'gebed' er anders uitziet. Bid tijdens het autorijden, schilder een gebed, ga op een bankje in de natuur zitten, stel je voor dat Jezus naast je zit en praat met Hem, zing je gebed et cetera.