‘Gebed houdt het vuurtje brandend’

In de praktijk

10 december 2020
  • Profielafbeelding van Mariëtte Woudenberg
    Door: Mariëtte Woudenberg

Joël Verstoep (30) van de Hervormde Gemeente Barneveld hielp middenin de coronatijd met de inrichting van een 24-7 gebedsruimte in zijn kerk. Gemeenteleden konden daar een week lang non-stop bidden. Al twee keer eerder organiseerde de kerk een gebedsweek. Zeker nu er zoveel niet meer mag door de crisis en de onzekerheid groot is, blijkt de behoefte aan zulke initiatieven groot.

“We zijn een grote kerk. Gewoonlijk komen er duizenden mensen in de gemeente en hebben we acht diensten op een zondag, in drie verschillende gebouwen. Van de ene op de andere dag viel dat allemaal weg. Je mag nog maar met dertig mensen in een dienst zijn. Van diverse kanten kregen we toen de vraag of we niet weer eens een week lang onafgebroken konden bidden. We vonden dat eigenlijk wel een goed idee.”

Dikke trui of jas mee!

“Eerst dachten we eraan iets online te doen, maar juist de behoefte aan een fysieke plek bleek groot. En met wat extra voorzorgsmaatregelen bleek het in de praktijk best makkelijk een gebedsruimte aan te bieden die coronaproof was. Handpompjes bij de deur, maximaal twee mensen, geen gemeenschappelijke aanbiddingsuurtjes en alle ramen open. Van tevoren waarschuwden we de bidders al: dikke jas of trui meenemen.”

Veel onzekerheid

“Het is voor iedereen een gek jaar. De coronacrisis houdt mensen bezig. Veel dingen die ooit vanzelfsprekend waren, kunnen niet meer. Er is zoveel onzekerheid. Je gezondheid, je baan, vrienden en familie zien, je hobby’s. Wat we merkten: de gebedsruimte diende in die week voor veel bidders als een toevluchtsoord, een rustpunt. Een plek waar mensen konden bidden en werden geïnspireerd om contact te maken met God. Waar ze opnieuw mochten ontdekken dat God nooit verandert, zelfs als je hele wereld op hol geslagen lijkt. Het was veelzeggend dat veel briefjes op de muren teksten hadden als: ‘Mijn ziel vindt rust bij U.’ Het voldeed echt aan een grote behoefte. We hoefden niet veel moeite te doen om de uren vol te krijgen.”

Joel Verstoep 24-7 Prayer Barneveld.jpg

Wow, er zit nu iemand

“Als je als kerk zoiets doet, zorgt dat voor verbinding. Niet alleen met God, ook met elkaar. Regelmatig stond ik ‘s morgens op en dacht: wow, er zit nu iemand in de gebedsruimte te bidden. Door wat mensen opschreven, zag je ook wat de ander bezighield en merkte je dat je niet alleen bent in je zorgen, in je angst misschien wel. Door mond-tot-mond-reclame zag je bovendien dat steeds meer nieuwe mensen zich aansloten en dat er over werd gesproken. Het werkte als een inktvlek. Gebed gaat sowieso meer en meer landen in onze gemeente. Het krijgt een centralere plek in de kerk. Ik geloof echt dat gebed de motor van onze kerk kan worden. Dat is belangrijk, want gebed houdt het vuurtje brandend. Het biedt hoop en houvast.”

Permanente gebedsruimte

“Inmiddels is de gebedsruimte in onze kerk permanent geworden. We hebben na de laatste week bidden gewoon alles laten staan. Zelf heb ik best moeite om thuis alleen te bidden, omdat ik gauw ben afgeleid door mijn omgeving. Daarom ga ik bewust elke vrijdag naar de gebedsruimte om een uur te bidden. Ergens vind ik daar wel mijn rust. Iedereen uit de gemeente mag gebruik maken van de gebedsruimte en steeds meer mensen doen dat ook. Je kunt je doordeweeks inschrijven voor bepaalde blokjes. En is de ruimte afgesloten, dan kun je bij mij de sleutel halen.”

Over de 24-7 gebedsruimte

Ontdek hier meer over het concept van de 24-7 gebedsruimte. Tijdens het coronawebinar van de Week van gebed voor eenheid lichtten Tanya Drop van 24-7 Prayer NL en Joël Verstoep meer toe over de mogelijkheden van en ervaringen met deze gebedsruimte. Kijk het webinargedeelte hier terug.