Materialen Week van gebed voor eenheid 2023 beschikbaar: Doe goed, zoek recht

24 oktober 2022
  • Profielafbeelding van Week van gebed voor eenheid
    Door: Week van gebed voor eenheid

Plaatselijke werkgroepen kunnen vanaf vandaag volop aan de slag met de voorbereidingen voor de Week van gebed voor eenheid van christenen. De materialen om invulling te geven aan de jaarlijkse gebedsweek zijn nu beschikbaar. Om werkgroepen op weg te helpen, organiseren MissieNederland, de Raad van Kerken in Nederland en Samen Kerk in Nederland (SKIN) op woensdagavond 23 november een voorbereidingswebinar. De Week van gebed voor eenheid vindt plaats van 15 t/m 22 januari 2023.

Mock-up voorbereidingsboekje 2023Voorbereidingsboekje voor viering & gebed

Om ondersteuning te bieden bij de voorbereiding van de gebedsweek geven MissieNederland, de Raad van Kerken en SKIN een voorbereidingsboekje uit. Daarin staan een orde van dienst, liedsuggesties en reflecties & gebeden voor de acht dagen van gebed. Het voorbereidingsboekje is zowel fysiek als digitaal verkrijgbaar via www.weekvangebed.nl 

Het materiaal voor de Week van gebed voor eenheid 2023 werd voorbereid door kerken uit de Amerikaanse staat Minnesota. Zij kozen het thema ‘Doe goed, zoek recht’ uit, naar aanleiding van de Bijbeltekst Jesaja 1 vers 17. In het materiaal ligt de nadruk op het bestrijden van het onrecht dat zich uit in racisme en onderdrukking. Hiermee heeft de gebedsweek van 2023 ook een voorbereidend effect op het herdenkingsjaar Slavernijverleden dat volgend jaar begint.

Voorbereidingswebinar

Op woensdagavond 23 november kunnen mensen die aan de slag gaan met het voorbereiden van de Week van gebed voor eenheid – of zij die zich hierop oriënteren – aansluiten bij een online webinar. In diverse break-outsessies worden deelnemers bijgepraat over het organiseren van een oecumenische viering, het geven van een creatieve invulling aan dagelijkse gebedsactiviteiten en mogelijkheden voor het betrekken van meer mensen. Het webinar duurt van 19.30 uur – 21.15 uur en is gratis toegankelijk. Aanmelden kan via www.weekvangebed.nl/voorbereidingswebinar

Aanvullende materialen

Naast het voorbereidingsboekje om de gebedsweek voor te bereiden, zijn er ook gebedsboekjes en -kaartjes om uit te delen in de geloofsgemeenschap. Door diverse jeugdwerkorganisaties werd in samenwerking met de Internationale Bijbelbond een aanvullend kindergebedsboekje ontwikkeld en een werkpakket voor kinder(neven)diensten. Voor het betrekken van tieners volgt in de komende maanden digitaal materiaal. Alle materialen zijn te verkrijgen via de website www.weekvangebed.nl

Over de Week van gebed voor eenheid

De gebedsweek voor eenheid kent een lange gebedstraditie die ruim 175 jaar geleden al begon. Wereldwijd bidden miljoenen christenen om eenheid. Tegelijk tonen ze hun verantwoordelijkheid voor anderen door de problemen van de samenleving in de voorbeden een plek te geven. Naar schatting doen in Nederland 200.000 mensen mee met het initiatief.