Zo versterkt Gerrie vanuit haar kapperszaak de eenheid in Bunschoten-Spakenburg

'Nog nooit deden zoveel kerken mee aan de Week van gebed voor eenheid'

22 februari 2023
  • Profielafbeelding van Marieke Muskee
    Door: Marieke Muskee

Gerrie Kersbulck-Koelewijn is initiatiefnemer van de Week van gebed voor eenheid in Bunschoten-Spakenburg. Al jaren is Gerrie actief bezig om de gebedsweek leven in te blazen in haar dorp. Totdat de coronapandemie uitbrak en normale bijeenkomsten niet meer mogelijk waren. De gebedsweek kwam stil te liggen. Dit jaar kon het weer, maar Gerrie vroeg zich af ‘wil ik het weer oppakken?’ Gerrie vertelt: ‘Ik vroeg me even af: “Is dit nu een dood paard waar ik aan ga trekken?” Toch kreeg ik het op mijn hart om het weer te gaan doen. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb!’

Mooie ontmoetingen

Gerrie kijkt met hele fijne gevoelens terug op de Week van gebed voor eenheid. ‘Er hebben veel mooie ontmoetingen plaatsgevonden. Er zijn acht bijeenkomsten georganiseerd, allemaal in verschillende kerken. Elke bijeenkomst was weer anders, per denominatie werd de bijeenkomst op een eigen manier ingekleurd. Er waren kerken die niet gewend waren om in groepjes te bidden, en hebben er daarom een zangavond van gemaakt. Zingen is immers dubbel bidden? Tijdens de bijeenkomsten gingen we in groepjes uit elkaar en spraken we door over het thema ‘Doe goed, zoek recht’. We hebben het materiaal een heel praktische toepassing gegeven; hoe denken we over onze Poolse migranten, zijn we de barmhartige Samaritanen of draaien we ons hoofd om? We hebben gebeden voor politici, maar ook voor het dorp, voor alle verslavingen, de kledingindustrie en slavernij in allerlei toonaarden. Mensen werden geraakt tijdens de bijeenkomsten en werden even stilgezet. Een bezoeker vertelde: “Ik vind het zo fijn om dit met alle kerken samen te doen, elkaar te ontmoeten, te bidden over kerkmuren heen. Kunnen we in de zomer niet nog een keer een bemoedigingsavond houden?”’ Het maakt Gerrie enthousiast en dankbaar. ‘Het was zo mooi om juist in die verscheidenheid elkaar te vinden, en ons in Christus met elkaar verbonden te weten!’ Dat is ook bidden met elkaar, geeft Gerrie aan, dat je zoveel leert van elkaar: ‘Iedereen spreekt vanuit zijn eigen achtergrond, zijn eigen werk, zijn eigen huishouden. Wat ik in deze gebedsweek heb geleerd is dat er zoveel manieren zijn om te bidden. En dat we elkaar daarin mogen aanvullen, iedere manier heeft iets moois.’

Met mijn klanten in de stoel van mijn kapsalon heb ik het regelmatig over de gebedsweek.

Gerrie en haar kapperszaak

‘Toen ik op mijn hart kreeg om dit jaar weer de gebedsweek in Bunschoten-Spakenburg te organiseren heb ik allereerst alle kerken benaderd in Bunschoten. Toch krijg je dan niet altijd een reactie terug.’ Doordat Gerrie een kapperszaak heeft in het dorp, zijn er nauwe contacten ontstaan. ‘Foto Gerrie websiteDoor mijn kapperszaak gaat het contact veel sneller. Met mijn klanten in de stoel heb ik het regelmatig over de gebedsweek. Door mijn enthousiasme raken mensen geïnspireerd en pakken ze het thema op in hun eigen kerk. Of er zitten klanten bij mij in de stoel waarvan ik weet dat ze een taak hebben in de kerk. Als we het dan hebben over de gebedsweek, ben ik niet bang om even te benoemen: “Ik heb een e-mail gestuurd, maar ik hoor niks, hoe zit dat?” Ik zit er bovenop en vaak krijg ik dan wel een mailadres of een telefoonnummer, waarmee ik weer verder kom. Door dit jaar een bestand met namen en contactgegevens bij te houden heb ik dit voor volgend jaar al helemaal klaarliggen; ik weet nu precies wie ik moet benaderen om de gebedsbijeenkomsten te organiseren in Bunschoten.’ 
De meeste kerken reageren positief: ‘“Wat fijn dat je het weer georganiseerd hebt!”’ ‘Ik ben een echte doener’, vertelt Gerrie, ‘en ik ben dankbaar dat ik dit mocht doen en we met zoveel kerken samen verbonden mochten zijn in gebed.’

Ik zie de gebedsweek niet als werk, maar als iets wat je doet, omdat je er passie voor hebt!

Tips van Gerrie

‘Onderneem actie en durf brutaal te wezen’ geeft Gerrie aan. ‘Wees een bruggenbouwer, en zie de gebedsweek niet als werk, maar als iets wat je doet, omdat je er passie voor hebt. Ga het ook niet te officieel regelen, dan moet het te perfect. Het gaat niet om de vorm, om de goede band die er staat, het gaat om het bidden. Zoek het niet in eindeloos vergaderen maar ga praktisch aan de slag. Maak het niet te moeilijk, benader mensen en kom in contact. Zie wat voor moois er ontstaat, over kerkmuren heen, in verbinding met elkaar. Geweldig toch?!’