5 manieren om de lokale samenwerking te verbeteren

23 maart 2023
  • Profielafbeelding van redactie
    Door: redactie

De kerk heeft vele verschijningsvormen. Zo zijn er in een woonplaats vaak meerdere geloofsgemeenschappen die ieder op een eigen manier God aanbidden en zijn koninkrijk zichtbaar maken. Toch is het ook mooi en juist een krachtig getuigenis als de kerk ook in eenheid met elkaar optrekt. Tijdens de jaarlijkse Week van gebed voor eenheid bidden kerken daarom samen. Maar hoe zorg je ervoor dat die eenheid ook structurele vormen kan aannemen? 5 tips:

Lunch met iemand van een andere geloofsgemeenschap

Moedig mensen aan contacten te leggen met mensen uit andere geloofsgemeenschappen. Stel een intekenlijst op van mensen die bij iemand willen lunchen en een andere lijst van gezinnen die iemand willen ontvangen. Wissel de lijsten met telefoonnummers uit met een andere kerk.

Kanselwissel

In sommige plaatsen wisselen voorgangers en dominees op bijvoorbeeld de laatste zondag van de Week van gebed voor eenheid van plek. Goed om zo eens een andere kudde te zien/toe te spreken. Dit zou je bijvoorbeeld twee keer per jaar kunnen organiseren.

Bidden op locatie

In plaats van het organiseren van gebedsbijeenkomsten in je eigen kerkgebouw, kun je ook bidden op plaatsen met een belangrijke functie in de stad. Denk aan het gemeentehuis, het uitzendbureau, de dokterspraktijk en het AZC. Doordat je bidt op locatie, speelt het kerkgenootschap een minder grote rol.

Predikantenontbijt

In veel plaatsen is er al een: het predikantenontbijt. Een goede gelegenheid om op een ontspannen manier kennis te maken, visie te delen en elkaar te bemoedigen.

Bijeenkomsten per wijk

Denk ook bij het organiseren van gebedsbijeenkomsten, bijbelstudies, opvoedavonden eens aan andere kerken. Een Alpha-cursus kun je best met een aantal kerken organiseren voor de hele stad. Door te bidden per wijk, ontmoet je christenen in je eigen straat en kun je heel concreet zijn in je gebed.

Thema: Kerk met je wijk

Dit artikel hoort bij het thema 'Kerk met je wijk'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.