Coronamaatregelen in de Week van gebed

Creatief omgaan met beperkingen

12 januari 2021
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door: Jan Willem Janse

Als je je bezighoudt met de organisatie van de Week van gebed voor eenheid (17 t/m 24 januari 2021) heb je er vast al bij stilgestaan: het moet dit jaar wat anders dan anders. De maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus brengen forse beperkingen met zich mee. Hoe kun je hier als werkgroep mee omgaan? In dit artikelen zetten we een aantal tips voor je op een rij. 

Bekijk de bijdragen uit onze online ontmoeting

Op donderdagavond 19 november organsiseerden MissieNederland, de Raad van Kerken en 24-7 Prayer NL een online ontmoeting rondom de het organiseren van de Week van gebed voor eenheid in coronatijd. Kijk de bijeenkomst nu terug.

Online gebedsbijeenkomsten

Het organiseren van online gebedsbijeenkomsten heeft tijdens de lockdown de voorkeur. Hiervoor kun je gebruik maken van de gebruikelijke livestreams in je geloofsgemeenschap, of bijvoorbeeld door een programma als Zoom of Microsoft Teams te gebruiken.

  • In een online gebedsbijeenkomst kun je diverse gebedsvormen gebruiken. 24-7 Prayer Nederland stelt hiervoor een document beschikbaar met veel tips.
  • Maak gebruik van de mogelijkheden om je scherm te delen. Toon bijvoorbeeld een YouTube-video met een mooi lied en vraag aanwezigen om ondertussen hun gebed te delen via de chatfunctie. 
  • Heb je zelf geen ervaring met deze programma's? Vraag een jongere uit je gemeenschap om je te helpen. 
    Je kunt ook diverse uitlegvideo's vinden op YouTube door bijvoorbeeld te zoeken op: 'How to host a Zoom-meeting' (of een ander programma).
  • Deel de inloglink voor de virtuele bijeenkomst niet publiekelijk, maar per e-mail, in de kerkapp of via een besloten gedeelte. Je kunt bijvoorbeeld een aanmeldformuliertje plaatsen dat automatisch de juiste inloglink verzendt naar degene die aanmeldt. 

Verspreiding van het gebedsboekje

Misschien was je gewend om het gebedsboekje tijdens de zondagse samenkomsten te verspreiden. Dat gaat nu lastiger, nu slechts een klein deel van de gemeente bij elkaar kan komen. Je kunt ervoor kiezen om het gebedsboekje digitaal aan te vragen, we moedigen aan om hiervoor een bijdrage te doen aan de kosten. Je kunt het ook creatief aanpakken, aanhakend op het thema 'Blijf in mijn liefde en je zult veel vrucht dragen': Het beeld bij dit thema is de druivenplant, wat ook goed te zien is in de ontwerpen van de gebedsboekjes. Dat geeft de volgende mogelijkheid:

  • Bestel de boekjes via de webshop, eventueel in combinatie met de gebedskaartjes
  • Bestel druiven bij een lokale ondernemer
    (Tip: sommige supermarkten verkopen druiven in papieren bakjes met een handvat. Zo hoef je de druiven niet aan te raken. Daarbij is de presentatie leuker én duurzamer dan de plastic variant.)
  • Verdeel de boekjes en druiven over een aantal verspreiders uit jouw geloofsgemeenschap
  • Breng de boekjes en gebedskaartjes in combinatie met de druiven langs bij je gemeenteleden of parochianen
    (Houd daarbij natuurlijk altijd rekening met de maatregelen van de overheid)
  • Extra tip: Je kunt ook een gezinstasje maken. Hierin stop je niet alleen het gebedsboekje, maar ook het kindergebedsboekje en de gebedsarmbandjes. Je vindt ze in de webshop.

Uiteraard kun je in plaats van druiven ook voor een ander aardigheidje kiezen. Hoe dan ook: een mooie manier om in deze tijd toch even een persoonlijk contactmoment te hebben rondom de Week van gebed. 

Online oecumenische viering

Ook de oecumenische viering kan online uitgezonden worden.

  • Let er wel op dat je vooraf de juiste informatie verspreidt: waar kan men op deze zondag de viering bekijken? Wijkt de tijd af van de gebruikelijke diensten? Vermeld dit dan duidelijk. 
  • Het is ook mogelijk om op meerdere uitzendkanalen dezelfde dienst te streamen, dit vergt echter wat meer technische kennis.
  • Een alternatieve optie is om in 2021 wel ieder een eigen online dienst te organiseren, maar de liturgie hiervan gezamenlijk voor te bereiden. Eventueel kun je gebruikmaken van vooraf opgenomen filmpjes vanuit de diverse geloofsgemeenschappen. 

De werkvorm/symboolhandeling die wordt aangereikt in het voorbereidingsboekje kan met de coronamaatregelen vermoedelijk niet uitgevoerd worden. 

Gebedswandeling

Een alternatief voor een bijeenkomst binnen, is de gebedswandeling. Maak tweetallen (in de huidige coronarichtlijnen zijn drietallen niet mogelijk) en ga erop uit in de wijk. Je kunt de volgende instructie meegeven:

  • Vraag in een gebed of Gods Geest je wil leiden in je gebed en in de route die je gaat. Bid dat je met de ogen van Jezus mag kijken naar de wijk en de mensen die je tegenkomt. 
    (Dit kun je ook aan het begin van de wandeling met een grotere groep doen. Maar let op: samenscholing in grote groepen op straat is niet toegestaan.)
  • Meestal zul je merken dat je op bepaalde plekken aan onderwerpen moet denken waarvoor je kunt bidden. Sta stil bij wat je voelt en benoem dit eventueel in je gebed.
  • Weet je niet wat te zeggen? Bedenk dan wat je de bewoners gunt van de huizen waar je langs loopt. Vraag God hen daarmee te zegenen.
  • Bij de gebedswandeling heb je de ogen open tijdens het gebed. Wil je dit liever niet? Dan kun je even stilstaan op het moment dat je een gebed uitspreekt.
  • Ook praat je meestal hardop, net alsof je in gesprek bent terwijl je samen op straat loopt. Voel je je hier te ongemakkelijk bij? Spreek dan met je gebedspartner af om in stilte te bidden terwijl je wandelt. 

Fysieke bijeenkomsten

Fysieke bijeenkomsten zijn in de Week van gebed voor eenheid beperkt mogelijk, maar brengen wel extra uitdagingen met zich mee. Let in ieder geval op het volgende:

  • Overweeg om slechts het personeel aanwezig te laten zijn en de rest uit te zenden via livestream. 
  • Zorg dat er voldoende ruimte is om anderhalve meter afstand te houden.
  • Maak gebruik van een online reserveringssysteem, bijvoorbeeld hetzelfde systeem dat gebruikt wordt voor zondagse samenkomsten.
  • Kom eventueel samen in meerdere huiskamers, afhankelijk van de in januari geldende maximumaantallen. Vermoedelijk blijft dit de gehele gebedsweek beperkt tot 2 gasten. Let op: ook hiervoor is 'aanmelding' noodzakelijk. 
  • We raden het af om tijdens de bijeenkomsten te zingen. Wel kun je samen luisteren naar een lied. 
  • We raden aan om de richtlijnen te volgen die zijn voortgekomen uit de afspraken met het Interkerkelijk Contact Overheid.

24-7 gebedsruimte

Ook de 24 uurs-gebedsruimte is een goed alternatief in de komende gebedsweek. Ieder uur mag iemand anders in de ruimte komen bidden. Door de vele prachtige hulpmiddelen, vliegt het uur van gebed voorbij. Vaak met het resultaat dat de bidder verlangt naar meer. Wanneer een fysieke gebedsruimte (bijvoorbeeld door de lockdown) geen optie is, kun je kiezen voor de online variant.
Tijdens een online bijeenkomst voor werkgroepen, deelden Edwin Hamelink en Tanya Drop hier meer over. Hun bijdrage kijk je hier terug. Op de website van 24-7 Prayer vindt je meer informatie en een handleiding. Bekijk ook het verhaal van de werkgroep uit Utrecht, die vorig jaar voor het eerst op deze manier invulling gaf aan de Week van gebed voor eenheid. 

Deel jouw idee

Heb je meer tips? Deel ze via dit formulier, zo help je ook andere werkgroepen op weg om in deze tijd een mooie gebedsweek te beleven.